Benny Smeds: ”Poängen är att ha roligt. Livet är inte en tävling.”

Mar 2017 | Portrait

Det var under studietiden på hotellskolan Hotel Institut Montreux i Schweiz som Benny Smeds började skapa idén för det företag han driver idag.  Efter att ha gjort sin praktik och därefter också jobbat på olika hotell i Finland, märkte han vilka brister i service det finns här: det som ger sig ut för att vara ett femstjärnigt hotell lever inte upp till standarden. Det handlar om detaljer som har med det allmänna helhetsintrycket att göra, ofungerande team arbete och bristen på öppen kommunikation bland personalen samt problem i ledningen. Benny insåg att kunderna inte blir erbjudna den 100 procentiga service de borde få.

Bennys observationer ledde till VIP Finland som erbjuder concierge service. De erbjuder allt från upplevelser i Finland till resor, fester och evenemang – också utomlands. Huvudsaken för Benny är att kunderna är nöjda.

“JU MER INFORMATION VI FÅR DESTO NÄRMARE KOMMER VI DERAS ÖNSKAN. KUNDEN BESTÄMMER ALLTID.”

Den här sortens personlig service har gjort Benny till en föregångare i Finland. År 2016 valde Norwegian Magazine hans företag till en av de mest spännande och innovativa företagen i Norden. Då han började hade han inga konkurrenter, och de två företag som också erbjuder concierge service i Finland idag ser han som partners och inte som konkurrenter.

“HUVUDSAKEN ÄR ATT HA ROLIGT. LIVET ÄR INTE EN TÄVLING.”

Benny säger att han älskar personlig service, vet att den behövs och vill göra det möjligt att få. Hur ser utomordentlig service ut enligt proffset själv?

– Det är någon som kan läsa dina tankar, bättre än du själv i princip, säger Benny tankfullt. Det är när du får den där uppmärksamheten från hjärtat.

Det handlar om att bry sig om sina kunder påriktigt. Benny ser allting från sina kunders perspektiv och tänker på hur varje individ ska få den bästa upplevelsen. Genom att vara involverad försäkrar han sig om att allting går till på rätt sätt, och observationerna ger honom direkt feedback. Alltför ofta har han sett hur missförstånd har lett till större problem i bristen på feedback, och speciellt finländare tycker han är dåliga på att både ge och ta emot kritik. Mycket erfarenhet har Benny också fått genom att själv driva  två hotell. De båda gick i konkurs för ett år sedan.

“INTE GÖR DET NÅGONTING, KONKURS ÄR BARA KONKURS. DET ÄR MISSTAG, MAN LÄR SIG – FEL GRUPP OCH FEL VISIONER.”

Benny betonar vikten av att ha ett bra team och jobba med människor man kan lita på. Idag har han inga anställda på sitt företag utan han jobbar med hjälp av ett stort nätverk av kontakter. Efter sin tid i Schweiz, och andra vistelser utomlands, har han lyckats få många kontakter ute i världen. Men i Finland har nätverkandet varit en mer tidskrävande process.

– Det har tagit nästan lika länge att  bygga upp ett nätverk i Finland som i hela världen har det kännats som, för att det är så svårt att kommunicera och hitta de rätta personerna här, säger Benny.

Trots kommunikationssvårigheter och problem med att inte få svar på telefonsamtal och e-post, tog Benny saken i egna händer: han åkte bil genom hela landet för att se vad vi har att erbjuda här i Finland. Dessutom har han varit engagerad, gått på mängder av evenemang och varit ett ”gående visitkort”. Nu är Benny färdig att expandera samma concierge service till resten av världen. Han tror att den nordiska servicen kommer att bli känd ”för att vi är ganska ärliga sist och slutligen”.

– Människor behöver service de kan lita på. Pålitlighet är en del av servicens kvalitet, säger han.

År 2015 var Benny med om en nära döden upplevelse då han föll ner från 2,5 meters höjd. Han säger att olyckan skedde i samband med en hobby, men vill inte berätta vilken för att undvika att skapa negativa associationer till hobbyn hos andra. Efter upplevelsen  slösar Benny inte längre bort sin tid på ”onödigheter”, och han njuter av nuet. Händelsen fick också Bennys rädslor att försvinna.

“THROUGH THE PAIN YOU GAIN. NÄR DU GÅR GENOM EN RÄDSLA FALLER DEN RÄDSLAN BORT. JAG LEVER DET HÄR OÄNDLIGA LIVET. INGENTING STOPPAR MIG MERA.”

Hans syn på livet förändrades också i och med en uppenbarelse i samband med den starkt hallucinogena medicinen ayahuasca. Han säger att han då kom ut ur sin box, började se på saker och ting från ett annat perspektiv och insåg att allting baserar sig på energier. Uppenbarelsen gjorde ett starkt intryck på Benny, och nu vill han bara sprida kärlek. Det här gör han förutom med arbetet med sitt företag också genom att vara bl.a. life coach, shaman healer och modell. Han sprider kärlek både på scenen och genom att hjälpa sådana som är deprimerade eller som har problem med alkohol, mediciner och droger.

– Jag gör inte något annat än njuter av livet på mitt sätt. Jag älskar att hjälpa människor, säger Benny med ett leende.

Benny är en verklig människokännare. Han har hittat sin grej och är tacksam över att ha fått gå sin egen väg.

– Jag har ganska liberala, artistiska föräldrar, säger Benny. Jag har fått stöd av dem och så mycket kärlek.

Hur hinner han då med allt?

– Time management, nu behöver man ju det. Men jag gör ingenting som skulle få mig ur balans. Tiden är en illusion för mig i mitt oändliga liv, så jag har inte något bråttom att göra nästa sak. Men absolut, kalendern är en trevlig vän, konstaterar han.